Energivinduer
Når man skal renovere en ældre bolig, vælger mange at energioptimere deres hjem. Det gør de for at få et mere grønt og energivenligt hus med et mindre energiforbrug, så de kan spare på regningen i det lange løb. Én af de nemmeste måder at gøre det er ved at vælge energirigtige vinduer.
Ældre vinduer har typisk en ringe isoleringsevne, som fører til et stort energitab i boligen. Faktisk skyldes helt op til 10 % af Danmarks samlede energiforbrug utætte og dårligt isolerede vinduer. Dette tal kan mindskes væsentligt ved at skifte til energirigtige vinduer. Vælger du at få de nye vinduer med energimærke A, kan du derudover spare på varmeregningen og forbedre indeklimaet – til gavn for både økonomien og miljøet.
Fordele ved energivinduer
- De har en højere isoleringsevne end ældre vinduer
- Du sparer på varmeregningen
- Du sparer på energien
- Du får et bedre indeklima
- Du får altid 10 års garanti
Spar på energien
I starten af 2021 kom der et nyt tillæg til Bygningsreglementet BR18. Det har betydet skærpede energikrav til de døre og vinduer, der må anvendes til byggeri. Man må i dag kun montere produkter i energiklasse A til helårshuset, mens vinduer og døre, som er energiklasse B, stadig må anvendes til sommerhuse og tilsvarende byggeri.
Læs mere om energikravene her
Hvis du har en ældre bolig og overvejer at udskifte vinduerne, kan du med fordel bruge Energiberegneren nedenfor til at udregne, hvor stor en besparelse energioptimerede vinduer har.
Energimærkningsordningen
Hos KPK har vi et stort fokus på energi og miljø, da vores moderne produktion tager udgangspunkt i kvalitet og holdbarhed.
Vi var blandt de første vinduesproducenter i Danmark til at modtage det nye energimærke i 2011. Mærkningsordningen er et samarbejde mellem brancheorganisationen VinduesIndustrien og Energistyrelsen. Den er bevis på, at alle produkter lever op til Bygningsreglementet og nutidens skrappe krav til energioptimering. Alle vores produkter har enten energimærke A eller B afhængigt af rudetype.
Energimærkningsordningen er en skala fra A til F, hvor A er den bedste energiklasse i forhold til energiforbrug og isoleringsevne. Det eneste, man skal huske, er, at i forhold til de nye byggekrav, så skal alle vinduer og døre være energimærke A, hvis de skal anvendes til helårshuset, mens B-mærkede produkter stadig må bruges til sommerhuse.
Energioptimerede RUDER
Alle vinduer fra KPK bliver produceret med energioptimerede ruder som standard. Energiruder har en meget tynd metalbelægning på det inderste lag glas, så solstråler nemt kan trænge ind og varme rummet op med deres naturlige energi. Eftersom hulrummet i ruderne er fyldt med argon, som er tungere end almindelig luft og bevæger sig mindre, har energiruder en bedre isoleringsevne end almindelige termoruder. Det er med til at sikre, at så lidt af varmen og energien som muligt slipper ud.
Hos KPK kan du vælge at få vores vinduer med enten 2- eller 3-lags energiglas. 3-lags vinduer giver en øget isolering, som forbedrer komfort og indeklima, og sikrer samtidig et lavere varmetab og en reduktion af kuldebroer. 3-lags vinduerne er energiklasse A og er et krav til helårshuset, mens vinduer i energiklasse B er forbeholdt sommerhuse.
Energiruder med varm kant
Vi har energioptimeret afstandsprofilen mellem glassene i vores vinduer, så træk og kuldebroer mindskes. Vores energiruder og døre bliver produceret med en såkaldt ’varm kant’, der sikrer en god isoleringsevne, reducerer energien og forbedrer indeklimaet.
Energisprosser
Når du skal vælge sprosser til dine vinduer, er det ikke udelukkende et spørgsmål om, hvilken stil du ønsker at tilføje til hjemmet, men også et spørgsmål om, hvordan din boligs indeklima og energiforbrug optimeres bedst muligt.
Med energisprosser opnår du det traditionelle udtryk som ved originale, gennemgående sprosser. Forskellen er blot, at energisprosser er limet fast på selve vinduesglasset på begge sider af ruden i stedet for at bryde ruden op i mindre sektioner, som ses ved originale sprossede vinduer. Den væsentligste forskel på ruderne er dog, at energisprosserne har en langt bedre isoleringsevne, da ruden består af ét stort stykke glas. Kulden har nemlig lettest ved at trænge ind gennem rammen, hvor glasset normalvis vil være brudt op.
Alle vores vinduer og døre kan fås med energisprosser i tre forskellige bredder – 25 mm, 42 mm og 60 mm – som giver et charmerende udtryk uden at gå på kompromis med isoleringsevnen. Det udvendige materiale er lavet i aluminium, så det kan modstå al slags vejr og kræver en minimal vedligeholdelse.
Besparelse på varmeregningen
Energiruder holder på varmen. De lukker solens lys og varme ind, men hindrer varmen i at slippe ud. Energiruden er opbygget med et hulrum fyldt med det isolerende argongas og en belægning, der gør, at solens varme forbliver i rummet. Der sker dermed en passiv opvarmning af rummet via solvarmen. Det betyder en lavere varmeregning, bedre indeklima, og at boligen får en højere salgsværdi. Når energibalancen er positiv, trænger der mere (sol)energi ind gennem ruden, end der slipper energi ud - målt over et år.
Der er to punkter, hvor en energirude og en gammeldags almindelig termorude er forskellige:
Tynd metalbelægning
Ind mod hulrummet har det inderste glas en meget tynd metalbelægning. Denne tynde film har den gode egenskab, at den lader næsten alle solens varmestråler passere igennem. Disse stråler er relativt set kortbølgede, hvorimod varmestrålerne fra rumopvarmningen er langbølgede. Når disse langbølgede stråler rammer ruden, bliver de fleste reflekteret igen.
Argon i rudens hulrum
I rudens hulrum er luftarten argon. Argon er tungere end almindelig atmosfærisk luft, og det medfører, at luftens bevægelse inde i ruden bliver mindre. Luften i en termorude bevæger sig, fordi luften mod det kolde ydre glas vil falde ned, og luften mod det varme indre glas vil stige op. Jo mere stillestående luften er, jo bedre er isoleringsevnen.
Få hjælp til at vælge de rigtige vinduer
Der er meget at tage stilling til, når du skal vælge vinduer. Derfor har vi hos KPK udviklet en lille hjælper, som giver dig gode råd til at vælge vinduer til netop dit hus. Vi kalder den VinduesHjælperen.
Du skal bare taste din adresse ind, så får du en stribe anbefalinger til både stil, energi og ekstra funktioner som for eksempel støjdæmpning og indbrudssikring.
Bæredygtighed
For os er bæredygtighed sund fornuft. Derfor anvender vi naturlige råvarer og ressourcer samtidig med, at vi minimerer vores eget energiforbrug og ressourcespild.
Vores produkter er lokalt produceret og i FSC®-certificeret træ, der får en miljøvenlig overfladebehandling. Derudover lever vores vinduer op til det skrappe bygningsreglement og er velegnede til at energioptimere hjemmet, så man sparer på både energien og varmen.
Glas og ruder
Hos KPK kan du vælge at få vores vinduer med enten 2- eller 3-lags energiglas. 3-lags vinduer giver en øget isolering, som forbedrer komfort og indeklima, og sikrer samtidig et lavere varmetab og en reduktion af kuldebroer.
Besøg vores Virtuelle showroom
Her på siden kan du i vores virtuelle showroom nærstudere vores produkter, præcis når det passer dig. Her holder vi døgnåbent, og du kan zoome ind og ud og få en detaljeret beskrivelse af vores forskellige vinduer og døre og deres funktioner.
Besøg vores fysiske showroom
Du er også meget velkommen i et af vores tre fysiske showrooms, hvis du gerne vil inspireres og se vores produkter i virkeligheden. Her kan du få lov at mærke, åbne, lukke og se vores udvalg af vinduer og døre, før du beslutter dig. Vores showrooms ligger i København, Vejle og på Mors. De to første er ubemandede og har altid åbent, mens showroomet på Mors kan besøges efter aftale.
Forstå de tekniske betegnelser bag dit energivindue
Fagfolk har forskellige måder at måle, om vinduer har god energi eller ej. Altså hvor godt de isolerer, hvor meget varme de lukker ind og ud og så videre. Der er grundlæggende fire værdier at holde styr på:
U-VÆRDIEN
Vinduets evne til at isolere (Uw)
U-værdien angiver, hvor godt vinduet isolerer. Jo lavere U-værdien er, jo bedre er vinduet til at holde på varmen.
G-VÆRDIEN
Vinduets evne til at lukke solvarme ind (Gw)
G-værdien angiver, hvor god ruden er til at lukke solvarme ind i huset. Jo højere G-værdi, jo mere solvarme lukker ruden ind.
LT-VÆRDIEN
Vinduets evne til at lukke lys ind (LT)
Lystransmittans (LT) angiver, hvor meget dagslys ruden lukker ind. Jo højere LT-værdi, jo bedre er ruden til at lukke lys ind.
EREF
Vinduets gennemsnitlige energibalance over et år (Ew)
Eref-værdien viser, om vinduet lukker mere varme ind end ud hen over fyringssæsonen. Eller omvendt. En positiv værdi viser, at vinduet bidrager med varme. En negativ værdi viser, at vinduet koster på varmeregnskabet.